Saturday, August 19, 2017

... RESEPI AYAM MASAK LEMON MADU PADUUUU ...

RESEPI AYAM MASAK LEMON MADU PADUUUU
=======================================
gitu paduuu nye haha. memang padu tau. terangkat lemon dan madu nye. eh rugi la masak kalau letak sikit sikit. nak masak jangan kedekut. hehe.
.
actually menu asal adalah milik blog Dapur tanpa sempadan. hakak ikut resepi dia sebab ringkas dan mudah faham. siapa nak masak rasa sedap bole google DAPUR TANPA SEMPADAN aka mat gebu.
.
btw saya masak ni ikut bahan kat dapur. ada kurang bahan iaitu tepung gandum. sepatutnya ayam tu kena goreng dengan tepung gandum tapi hakak masak ayam biasa saja. pun boleh!
.
diulangi ini bahan seperti hakak masak ya.
.
bahan bahan:
ayam
1inci halia (ni hakak potong aje)
garam secukup rasa
bahan sos:
1/4 cawan madu
1setengah biji lemon
(hiris kulit lemon, ambik kuning sahaja. lepastu perah lemon ye. ambil jus pula) - kulit lemon hiris halus ya.
bawang putih cincang halus
1 sudu tepung jagung dicampurkan ke dalam 1/4 cawan air (kacau sehingga sebati)
1 biji cili merah besar - buang biji dan didadu kecil
1/2 cawan air
garam
gula
.
cara memasak:
1. goreng ayam seperti biasa. (kalau nak goreng ayam dengan tepung jangan lupa salut telur dan ulit dengan tepung dan goreng sehingga keemasan ya)
2. panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bawang putih. masukkan madu dan lemon (jus dan kulit). kacau dan tuang air, biar mendidih.
3. masukkan garam dan gula secukup rasa
4. kecilkan api. masukkan tepung jagung yang ada air itu ke dalam kuali. kacau sehingga sos menjadi pekat. (rasa sos jika ok masukkan ayam dan cili merah)
5. bila sudah masak. boleh dihidang dan makan bersama keluarga.
Selamat mencuba
.
#silakanshare
#leanamasak


Friday, August 18, 2017

... Resepi Pak Choy masak kurma cina ...


Pak Choy masak Kurma Cina
===========================

sesuai untuk ibu ibu yang menyusukan anak. kurma cina ni ada orang buat sebagai milkbooster. 
yang ni saya masak sukat sendiri. so yang terer masak boleh la campak campak. yang masih baru nak masak mohon ikut resepi orang yang terer. sis tak terer.

Bahan-bahan:
sayur pak choy
kurma cina 5-6 biji (belah dua)
bawang merah sebiji
bawang putih 3ulas
ikan bilis sikit (tak letak pun tak ada)
secawan kecil air
garam secukup rasa

cara memasak:
1. potong bawang merah dan putih. basuh ikan bilis.
2. panaskan minyak dalam kuali. bila minyak sudah panas, tumiskan bawang merah, bawang putih dan ikan bilis.
3. masukkan sayur pak choy secawan air serta kurma cina.
4. biarkan sehingga air mengelegak dan masukkan garam.
5. siap dihidang.

pastikan kurma cina dibelah ya. untuk kuah sayur itu rasa kurma cina.

terima kasih.

#silakanshare



Wednesday, August 9, 2017

... 5 little monkeys ...

tahu tak tu lagu ape? lagu budak budak lah hihi.

anak yang sulung nama Lutfy Hadi suka juga tengok youtube.
weh budak mana tak suka kan. 9/10 la budak yang tak suka tu kan.


ini lah bujang aku. umur dia 2tahun 6bulan

ritu raya orang akan tanya budak ini berapa tahun. bila aku sebut umur dia majoriti orang terkejut sebab dia nampak tinggi dan besar. terus oang assume family bapak aku baka besar. then aku pun betulkan kan lah pendapat orang, yang belah family husband aku pun rangka besar. yep! my MIL nye family meamng rangka besar. so tak heran lah budak ni rangka besar.

yela. Lutfy keluar pun berat 3.43kg. sepanjang dia baby sampai toddler ni BMI dia sangat cantik. tak ada pun ngam ngam line. alhamdulillah.

pendek cerita. anak aku ni belum bercakap bahasa kita. still in baby language, tak tahu la nak risau ke apa. tapi as parents aku memang risau. bulan ni ada check up dia. aku ingat kan nak minta surat jumpa pakar. see how to handle my baby.

but still dari segi motor skill anak aku bijak sangat sebenar nya.

ko tahu kan setiap kereta ada ekzos. dalam banyak banyak cucu mak bapak aku termasuk anak anak aku dalam 12 orang. anak aku ni sorang yang masukkan batu dalam ekzos. for serius!

semua kereta dia masukkan batu. nasib batu kecik. pernah dalam kete akak aku dia masukkan batu se-ngam ekzos ko tau tak. mengelabahlah akak aku kan. gile ko!

lately ni dia ada main lompat atas katil aku beli. die lompat 2 kali pastu jatuhkan badan. i was like what is he doing?

then bile aku nampak dia buat letak tangan kat telinga macam tengah call terus sel sel otak aku berhubung. rupanya dia main 5 little monkeys jumping on the bed!

terus aku bermain dengan dia. seronok sangat dia. main sampai aku pun letih tapi dia tak letih tau tak! aduh aduh!

ini aku nak jadi kan kenangan weh. my baby boi. Lutfy Hadi. my 1st love.

Monday, August 7, 2017

... Tabung Kumpulan Wang Biasiswa Negeri Selangor ...

siapa anak jati selangor yang nak sambung belajar? jom laa sekarang sudah ada Biasiswa untuk anak jati selangor.


so siapa siapa yang nak sambung belajar boleh lah buat pinjaman di sini

meh aku share sikit syarat dia ye.
KEPUTUSAN PERMOHONAN BIASISWA SELANGORKU BIL. 1 TAHUN 2017 baru 1  
Program ini merupakan satu program Biasiswa khas untuk anak Selangor yang belajar di UNISEL dan KUIS dari luar bandar dan berpendapatan rendah.
Keutamaan juga diberikan kepada pelajar yang memperoleh pencapaian akademik yang baik. Seramai 110 pelajar daripada UNISEL dan KUIS telah ditawarkan Biasiswa ini untuk pengambilan pertama pada Mac 2016.
SYARAT KELAYAKAN PERMOHONAN
Syarat-Syarat PermohonanKeterangan
Kelahiran
Pemohon lahir di Negeri Selangor; atau
Ibu atau bapa lahir di Negeri Selangor; atau
Pemohon telah bermastautin lebih dari sebelas (11) tahun di Negeri Selangor dengan pengesahan daripada ADUN/ Penghulu/ Pengerusi JKKK/ Ketua Kampung.
Peringkat PengajianPemohon telah ditawarkan tempat untuk melanjutkan pengajian DIPLOMA atau IJAZAH SARJANA MUDA secara SEPENUH MASA di Universiti Selangor (UNISEL) dan Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS) sahaja (pengajian secara jarak jauh (PJJ)/ luar kampus (PLK) tidak layak memohon)
PenajaanPemohon yang BELUM MENERIMA SEBARANG PENAJAAN dari lain-lain penaja 
Pencapaian AkademikPemohon yang memperoleh pencapaian akademik yang baik akan diberi keutamaan
Tahun PengajianPemohon BUKAN PELAJAR TAHUN AKHIR PENGAJIAN/ diberi tempoh pelanjutan pengajian.
Syarat Akademik
Peringkat PengajianKelayakan Akademik
Ijazah Sarjana Muda Pertama
Memperoleh kelayakan Sijil Tahun Asas/ Pra-Ijazah/ Matrikulasi/ Diploma dengan kelulusan PNGK/ CGPA 2.50 ke atas; atau
Memperoleh sekurang-kurangnya empat (4) Gred C dalam mana-mana mata pelajaran di peringkat STPM; atau
Memperoleh sekurang-kurangnya lima (5) kelulusan (jayyid) dalam mana-mana mata pelajaran di peringkat STAM.
Diploma
Memperoleh sekurang-kurangnya lima (5) kepujian dalam mana-mana mata pelajaran di peringkat SPM; atau
Memperoleh kelayakan Sijil dengan kelulusan PNGK/ CGPA 2.50 ke atas.
KADAR PEMBIAYAAN BIASISWA
1. Yuran Pengajian
Mengikut kadar sebenar yuran pengajian dan akan dibayar terus kepada pihak UNISEL/KUIS. 
2. Elaun Sara Diri
Elaun Sara Diri berjumlah RM600.00 sebulan yang akan dikreditkan terus ke akaun pelajar.
3. Permohonan
Permohonan dibuka bermula 19 Disember 2016 hingga 16 Januari 2017 sebelum jam 4.00 petang ke :
Lembaga Tabung Kumpulan Wang Biasiswa Negeri Selangor
Bahagian Pengurusan Sumber Manusia
Cawangan Biasiswa dan Pinjaman Pelajaran
Tingkat 3, Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah 40503 Shah Alam,                              Selangor Darul Ehsan
 GOOD LUCK! jangan lupe share citer best ni kat orang tau. hehe.

Wednesday, August 2, 2017

... Jodoh ...

Assalamualaikum!
MR GOOGLE

aku nak cerita sikit pasal jodoh ni. senarnya aky kagum dengan kawan aku ni hah. berkahwin dengan lelaki yang dia tak cintakan pun.
dan sekarang dia sudah ada anak 1. Alhamdulillah.

back to the story. she actually have a boyfriend but her boyfriend treat her like nothing. macam kejap perlu mencari. kejap tak perlu dia biarkan. then kawan ni adik dah kawin kan. so people keeps wonder bila die nak kawin.

so one day, pendek cerita, pak cik die jadi telangkai. means kenan kan dia dengan someone.
then maybe dorang tak sampai setahun tunang dan kawin.

well journey tunang memang susah even untuk mereka yang baru kenal jumpa dan nak kawin.
alhamdulillah urusan dia dipermudahkan dan selamat kawen dan ada anak satu. syukur.

aku tengok dia pun dapat suami yang baik, jaga dia dalam pantang. tolong jaga anak. baguskan. bermakna jodoh dia itu yang terbaik lah kan.

kire berani lah terus terima orang itu.

kagum senarnye orang macam ni. kalau aku belum tentu aku berani kan. korang rase korang berani ke? hahah!

even aku dengan suami ni pun dulu aku bukan minat pun but aku still nak dengan dia. ahha! suka tapi taknak ngaku kot. sebab nya die tua aku 8tahun kot. haha!

alhamdulillah aku dapat suami yang rajin. ramai orang puji suami aku. aku bersyukur. btw jangan lak ajak suami sis pergi karoke okay! kang sis mara. tapi sis tahu suami sis tak suka karoke hehe.


Monday, July 31, 2017

... Second baby and its a GIRL! ...

rupanya dulu aku sudah buat post pasal bersalinkan si abg Lutfy Hadi.

so kali ni aku cerita pula pasal si adik. my little princess!

my second baby nama panjang. yess nama panjang. so suatu hari nanti kat kubur mesti susah nak letak kt batu nisan sebab nama mak dan anak panjang tau. huhu.

my daughter name is MALAIQA LEA NURHUMAIRA BINTI HAMIDI.
Humaira nama di panggil.

pankangkan. jangan kecam sis okay.
pasal gambar dia nanti sis kesempatan sis akan upload di belog sis lagi 1 ye.

kat situ tak ada iklan more to privet ehheheh. takut nak sebarkan anak iolls tapi kalo uolls nak cari sis bole follow fb sis ye.
ini link fb sis..lemaklum la sis ni retis suam suam kuku eh eh!

okay berbalik pada tajuk.

Humaira dilahirkan di Hospital Serdang pada 18hb November 2016 hari jumaat (tahun lepas la).
Dia keluarkan jam 3.30petang. same date with her brother.

adik lambat 3 hari! besday mama 15hb. kalo tak boleh sama. pada 15hb tu false alarm aje. dia saje main kan perasaan mak dia. kalo tak bole lah dapat hadiah besday baby girl kan. ni tak. belated besday. mama dah merayau 1 IOI putrajaya. haha! kemain tau. ayah belanje mama makan. haha! sedapp! rupenye perut mengeras saja. haihh! frust gile mama.

hari ape tah. rabu malam kamis kot. aku g berjalan kat tangga Putrajaya. tempat yang sama masa sebelum si abang nye keluar. yes. tempat yang sama. haha!

hari jumaat ni seposly her father ada meeting tau jam 10 pagi. but die boleh pulak nak keluar.
a night before, ayah nye ada cakap "adik, esok ayah ada meeting. dok diam diam dulu ye."
aku lak dalam hati, "ala adik kuar aje lah esok. ayah tak payah g meeting."

the morning aku bangun kan, sakit mengigil. aku mandi solat n nak bersiap. aku cakap kat suami, abang i feel like its time!
aku pandang suami dan cakap "tak boleh la abg. sakit sangat ni sampai mengigil."

teruslah suami kol boss dia awal awal kata isteri sakit nak bersalin.

so jam 8 pagi tu hantar si abang g rumah nenek. aku pun cium dia puas puas. yela kan. rindu. nanti 1 malam tak dapat peluk die kan. die pun lately tu dok galak nak tido dengan aku aje. tido kat perut pulak tu tau. haha! kemahen!

then  otw tu pun aku mengigil. cakap kat suami nak air. nak makan. gituu. ko bayangkan la. hospital dekat aku banting dan klang tapi aku g serdang sebab suami boleh masuk. padahalkan Shah alam dah bukak tapi malas lah. suami kata die tak biasa dengan tempat situ. lagipun PAC dia kat tingkat 4 ke 5. tak ingat lah ritu kawan aku cakap.

so suami hantar aku dulu kat PAC, Serdang. kalau tak silap sampai pun jam 9+ pagi kot.aku pun daftar lah diri. orang kaunter tanya "kenapa datang sini. klang dan banting kan ada."
so aku cakap, "suami boleh masuk dan anak 1st dulu kat sini."
dia cakap "kalo nak bersalin sana pun boleh."
pastu aku diam aje. malas nak bertekak. aku tengah sakit contraction. malas nak fikir.
time ni tempat ruang menunggu penuh orang. ko bayangkan la kan. sorang bersalin tapi berkampung dorang.
orang ape malas lah nak citer tapi faham faham la kan siapa yang berkampung kan suatu tempat tu. aku nak duduk pun payah.

aku kol suami tanya mana die. dia cakap cari parking jap. okay. aku tunggu. then nama aku dipanggil masuk.

dah masuk kan. nurse check CTG contraction. okay memang nak bersalin. check bukaan. hah! 4cm terus. dia suh tukar baju pink dah. haha. nasib baik.
pastu die suh duduk kat ruangan menunggu ada makanan dan minuman. aku pun apa lagi. makan dan minum la.

wehh! sedap wehh! air milo. ada tembikai. pastu tengahari die masak lemak labu wooi! kuning gile masak lemak die tau. haha! memang teringin nak makan tapi aku tak larat sangat so makan buah aje lah. huhu! sedap buah nye wooi!

dah makan yang rasa payau tapi sedap tu. haha! sambil mengigil tu. nurse pun datang tanya siapa tak tahan sakit. maka aku pun angkat tangan. depa check br 6cm dan depa pecahkan ketuban tau. so tolak aku ke labour room dah. mencari suami weh.

tak lama tu suami datang ingatkan berzikir. doa nabi yunus. semualah. nasib suami ada. tapi aku tak tahan sangat weh. siyes tak tahan. aku suh suami panggil nurse. nurse datang tengok baru 7cm. depa suh aku tahan. 3kali nurse datang dok suh aku sedut gas dan tahan sakit. dah nak mamai dah aku sedut gas ni hah. kang teran kelaut. aku nak air haus. depa tak bagi lak. dulu bersalin anak 1st, ada nurse tu bagi. yang ni tak bagi so depa cucuk air lah kat aku kan. tapi kan aku pasan dorang tak letak CTG kat perut aku. utk monitar jantung baby. aku pun lupa.

kali ke4 sebelum nurse masuk, aku dah tak tahan sangat, aku terteran lah sikit. nurse datang dan tengok dah koyak sikit. maka depa pun suruh lah aku teran.hoho!

teran 2kali dan keluarlah baby girl. nurse letak atas badan tapi kejap aje sebab baby tak nagis dan sedikit pucat. dan aku almost nak pejam mata tidur. dan suami pun kejutkan. sayang jangan tidur. terus aku terjaga. sebab kakak aku pesan jangan tido. bahaya.

serdang tu best, masa aku bersalin kan Lutfy pun bilik LR yang sama no 5. haha. suami aku dok situ 8jam tau. aku pas bersalin dok tanya aje kakak2 aku macam mana dengan Lutfy kan. yela bapak nye tak balik balik lagi dari jam pagi sampai 10 malam baru gerak balik mandi dan amik bujang aku tu. kul 11 malam baru dia amik anak aku. kesian die. sedey wehh tinggalkan anak. hati mak tak sanggup. sebab masa Humaira kuar ni. dia baru setahun 9 bulan. kecik lagi weh!

tapi kakak2 aku cakap dia okay aje. aku bukan ape. anak akak aku ada yang autisme. budak ni suke pukul anak aku. tu aku tak suka. tu aku risau sangat tau. esoknya aku boleh balik tapi anak aku tak ada pulak. die ikut nenek die g kuala pilah beli cincin utk adik aku nak kwen lah masa tu.

si Humaira lak masa dalam wad dok nak berkepit bawah ketiak saja tau. dia tak mau dok dalam tempat baby tu. nurse pun sokmo lah bising nanti baby jatuh. huhu. Humaira tak suka sejuk tau.

masa Humaira 3 bulan, dia ada confius kejap nipple. nasib masa ni dia dengar cakap bapak dia. nak tido pun bapak dia. memang anak ketiak lah. sekarang anak manja mama. pantang nampak mak nye berjalan. die nages aje. haha!
masa ni adik 5bulan kot


sekarang adik dah 8 bulan, 18hb ogos 2017 ni adik 9 bulan. masalah adik sekarang ni kan, dia sembelit bila banyak makan bubur nasi. so aku dan suami terpaksa selang seli kan makanan die dengan puree.

dan adik sangat suka makan. dan adik sangat suka ikut perangai abang dia. apa yang abang dia buat. mesti dia ikut. pastu kuat jeles. bile abang naik katil tido. die pun mengikut. haihhlaa anak manja mama ni.

moga anak anak mama menjadi anak anak yang soleh dan solehah. amin!

itu sahaja cerita adik. nanti kita cerita kat blog lagi satu ya.

my second blog.

Friday, July 28, 2017

... penting tak HARNESS for KIDS? ...

okay ini personal entry eh. bukan lagi iklan niaga iolls hahahah!

berbalik pada cerita HARNESS ni. pada korang lah kan as single belum kahwin,yang dah kahwin penting ke tak HARNESS ni?

dulu aku ada beli harness untuk anak aku. dia pakai beg pastu ada tali. bila anak aku merangkak, laki ak bukak. yela. orang dah pandang slek kot anak aku gitu laki aku ada tali.
sumber google

hah! macam gambar ni lah anak aku pakai. taoi versi boy punya lah. anak aku ni clever tau. hadoii! die tahu bole die merangkak bapak dia kan bukak tali tu. so die merangkak. budak baru 2tahun woooi!!!

so semalam dan sehingga 31julai 2017, LAZADA buat baby fair.
ko tengok aku tak serik kan shopping lagi kat lazada lepas kes ritu tu, hahahhah! 

maka aku beli harness yang untuk tangan pulak. aku beli harga RM7.99. sebab nye lazada bagi aku voucher rm10. hahaha! rezeki alhamdulillah kan.
sumber google

macam gambar kt atas ni lah yang aku beli. tawakal lah anak aku nak pakai o tak. kalo dalam mall kalo die nak berjalan die kena pakai walauapepun. aku nak try laa pakaikan beg tu lagi. yela tak pakai membazir pulak kan. kali ni bio aku lak yang pegang die. 

suami aku ni bile aku nak pegang die. die tak bagi lak. sebab nya anak aku ni beso sikit dari aku. hahha. 

anak aku dah tinggi wooi! hahhaha!

so pada pendapat aku, TERSANGAT lah penting harness ini utk anak yang macam aku. kalo berjalan memg tak fikir mak bapak dah, kalo di bg die berjalan memang macam kereta lumba bunyi nye. haha!

korang tengok running man tak? kan ada dorang buat sound effect enjin laju time dorang berlari tu..macam tu la anak aku. ahhaha!

okay tu aje cerita aku. bye!

Wednesday, July 26, 2017

... TEAMI BEAUTY BLEND PROMOSI UNTIL 31/7/2017 ...

PROMO TEAMI BEAUTY BLEND !

.
Teami Beauty Bleng ni antara teaxbox yang tersenarai untuk promo. Uolss beli 3 box, akan dapat RM 90 exclude postage.
.
ni produk baru dari Teami sejak awal bulan aritu. Ada 10 uncang pagi dan 10 uncang malam.
.
WA 0172102213
.

Friday, July 21, 2017

... PROMOTION until 31/7/17 TEAMI BUY 3 BOXES RM90 [SAVE RM15] ...

Banyak tak save tu? ehh! opkos lah banyak kan. upah abam posmen pun rm7 saja. eh eh. nak tahu promosi apa?

TEAMI:
TEATOX


BEAUTY BLEND


MAMA VOL 1 FOR PREGGY MOM

MAMA VOL 2 FOR BF MOMMY


yess! combine any teami box can get free teh bunga 10g.

wah wah!! syook takk! jom laa dapatkan segera!

WA 0172102213 [atau click saja no ini.]

visit my ig TEAMI.HALEA

Thursday, July 20, 2017

... Testimoni Slimming Series by TeaMi ...

SIZE BAJU DARI L/XL KE S/XS




Macam tipuuu jaaa baju size baju boleh berubah banyak tu. Total lost 23kg dalam masa 5 bulan sahaja 😱 
Melantak 5 pinggan kari rendang pun berat boleh maintain tau. Yang penting konsisten dan yakin dengan TeaMi 😉 Ini bukan iklan pil kurus dalam masa 7 hari, kami bukan pakar dalam menjual ubat kurus tapi kami membantu anda untuk sihat luar dan dalam 😘

Berminat? PM saya atau tinggalkan no hp untuk saya PM.

visit my IG here

or my facebook pages TEAMI WITH THE HALEA SHOP




... TeaMi Beauty Blend ...

Assalamualaikum my fellow followers!!

okay tau tak yang teh bunga ada dalam uncang we call it BEAUTY BLEND.

well we have some of it dalam uncang. but one of it is BEAUTY BLEND.
oh almost forgot, beauty blend ada day and night okay. so dont forget to drink night also. beauty always in your sleep!!

nak tahu lebih lanjut boleh visit my ig [click here]



PASNI BERANI LA CAKAP
"CANTIK NATURAL 100% CHUOLL!"
BUKAN 50%
BUKAN 70%
BUKAN 90%
TAPI 100% NATURAL BEAUTY 😍😍 Chuoll cantik tu bape persen?? sebab kami-kami yang #teamilovers ni boleh guarantee kami cantik natural 100% ! 😍😍 sebab kami #kakiteami amalkan ni
100% BUKAN ESTRAKS PIL BAGAI
100% BUKAN KRIM KILO
100% PURE 💪💪
100% SAFE 😘

Yeayyy! 
Dah ada beauty blend baru,
lepasnie takpayah kopek-kopek lagi dah bunga
Letak air panas pastu rendam je uncang nanti.
Terus boleh minum. 
Beauty programme untuk awak nampak cantik gojes 😍
Sape yang bakal raja sehari elok ambik beauty programme nie. 
Nanti bakal suami tengok tak berkelip mata. 
Special sespecialnya mak bunga buat blend untuk chuolzz lagi- lagi night blend..mana ad selama ni blend cantik pakej tido lena, bangun pagi segarr mata.. teami beauty blend sajalah!

whatsapp 0172102213 atau
pm la untuk lebih info..
mak tak nak cantik sorang-sorang,
nak cantik ramai-ramai 😍😍 
#teami #teatox#beautyblendteami #beautyblend#teamitox