Friday, November 30, 2012

... Stock Take ...

Assalamualaikum!
 
hi peeps! how are you? looking good? so am I but im not in good mood actually.
 
today kat kilang aku ni ada stock take. well. cam biasa almost all staff kena join in this event no matter what. melainkan ko ada hal yang betul-betul tak dapat dielakkan atau ko ada orang untuk gantikan.
 
kat sini bukan senang. tak lalu laluan walkway yang disediakan pon leh kena tindakan disiplin. pastuh kena datang awal. wahhh! gile ahhh! bak kata exec aku, cini sudah macam penjara.
 
procedur nak menggantikan orang stock take bukan senang. nama aku tak termasuk dalam list stock take. tapi ada akak opis ni minta aku gantikan. well aku sudah tanya bos aku, tapi sound like dia tak bagi lak so i told akk opis itu bos macam tak bagi so why not u give a try asked my bos.
 
 then suddenly akk tuh cakap,"TIPU LAH KAU DIK BOS TAK BAGI."
 
menyirap tak menyirap? WHAT! aku suh tanya or email my bos then cc to me tapi die yang taknak. dulu ada kawan aku cam die tak email-email then die cume suh orang gantikan die dalam namelist stock take tak tukar nama then a few day later after stock take, kawan aku dapat WARNING letter mengatakan die tak hadir. see my point.
 
maybe akak tuh joke but aku tak suka sarcasm. for me what for ko nk sarcasm orang? jujur tak boleh? susah sangat ke?
 
dan mak aku tak pernah ajar aku perli-perli orang. aku ni kalo start sarcam or perli-perli, pasti muka aku macam berubah panas. macam tak selesa aku menyakitkan hati orang. for siyes. aku tak tahu kenapa aku ni jujur sangat. bak kata akak-akak kat opis ni cakap, aku ni baik sangat. bapak aku pun cakap camtuh.
 
oke la..ada banyak kerja nak buat. tata!

…: Sindarela Story :…

Thursday, November 29, 2012

... boring day ...

err. ekceli aku dalam opis sekarang. dan dalam kebuhsanan yang melampau.
eh! senarnya aku ada banyak kerja. tapi malas nak buat.
 
hurmmm. kena berhenti merindu orang yang sebarangan mulai sekarang.
bahaya. haha!
oh. hari ini sahaja aku sudah tidak tahu yang ke berapa aku post pasal him.
he is soo handsome. all my collague said like that.
 
DAMN!
 
stop! okay!
 
move on.
 
some person akan cakap belog aku ni cam cakap sendiri. so what? nak aku cerita pasal orang? kain sendiri tak terjaga, nak jaga kain orang. *eeeuuuuww!*
 
aku jenis manusia yang suka ada privasi. tak kisah lah pasal apa-apa pon. kalo aku ada bf pon, aku akan sorok bf aku sampai dh nak kawen barulah aku tayang cikit. haha! teruk punya perangai. selagi sorok bf, selagi itulah mengaku single.
 
aku ni kalo mengaku single pon, bukan orang percaya pon. so better aku cakap aku ni unavailable. senang. ahhaha!
 
kalo camni sampai bila aku nak kawen kan? hurmm.. no wonder laaa adik aku nak tunang dulu b4 aku. sedih camni okeh. adik nk tunang dulu b4 kakak.
 
ahhh! merapu dah aku ni. ni kalo Sadeline baca ni, confirm aku kena ketuk aje. yela. ckap pasal him. haha! teruk teruk.

…: Sindarela Story :…

... keep thinking about him ...

I keep thinking about.
when I open my whats app, i saw his face then I fall in love with him again and again and again.
maybe i should delete it! yay! thats right!
i delete it and im not keep thinking of him. Alhamdulillah! syukur.
NOW my heart need to be steady. hopes that he will me miss like i miss him. yayy!
HAAHAHA! in my dream. well  i will be the loser one.
hate myself.
…: Sindarela Story :…

... No Heart Feeling ...

He text me to says sorry. Actually I dont mind at all everything that he said to me. True.
Love can blind anything include heart.
I just like him. maybe i dont love him enough. it just like. maybe. and i think so.
he said "no heart feeling."
and I replied, " no heart feeling but the heart I want."
for serious. DAMN! im so courage to do that!
i know he know my feeling but he keeps run away from me. and yes. he dont like me at all. for what he want to like me.
an ugly women like me who does a man like me?
maybe the only price charming will like me because of me someday.
i will waiting for my prince!

…: Sindarela Story :…

... Miss you but I can't ...

Something or someone pull me over.
I dont know who and why.
 
I chat with him and I told him that I miss him.
then he laughing at me.
 
and then he told me that, we not suited each other.
and he said that Im ANNOYING him!!
 
crap!
 
Itulah cinta yang tidak berbalas. sangat boring kalau cinta ini tidak berbalas. but im happy for him.
as long as he want to be my friend it is enough.
 
oklah. nak buat kerja. chow!

…: Sindarela Story :…

Monday, November 26, 2012

... becoming old ...

assalamulaikum...

hi all! sebenarnye tahun ini sudah menginjak ke alam 20-an..berapa an itu usah ditanya. Haha! biarlah rahsia cume sememangnya sudah tua dan boleh kahwin bila sampai jodohnya. Haha!

back to the topic, my birthday same date with this year Awal Muharram. tahun baru islam. Thats is the great part. ramai wish hepi besday kat aku dan ramai yg ucapkan Selamat Tahun baru. thats the best part.

thanks to all my friend yg wish my besday. thanks a lot! i like it. ahhaha!

dan sejak kebelankangan ini aku tengok muke aku kt cermin macam makin tua dan buruk dan berkedut. haha! for siyesly.

sudahlah aku tak reti nak mekup or bergaya cam budak-budak sekarang, ni kan lagi simple but comot. haihh~ nampak sangat ke aku ni comot?

budak zaman sekarang pakai skirt labuh. aku? jeans memanjang. Haha!

tapi aku salahkan diri aku yang selalu bizi so maybe sebab bizi so aku nampak makin tua. TERUKNYA!!

sebab kat kilang aku ni kejenye memang bizi giler. ramai yang beruban sudah. maybe akan termasuk aku. december nanti aku akan bizi gile2. haih.. sabar ajelah. sebab orang terer cam kita mampu buat banyak benda. @___________@

Friday, November 23, 2012

... take it too seriously ...

Assalamualaikum...
 
aku chat dengan kawan aku. we talked about my ZJ and 'him'.
 
i like him. tapi kenapa time aku bercinta dengan ZJ baru dia nak muncul? hmm... itulah life. Hero always datang lambat. orang dah nak mati lemas, dia baru sampai. haihh~
 
kawan aku cakap, "ko ni dengan ZJ asyik gaduh, dengan 'him' pun selalu sakit hati. ko ni ada masalah dengan lelaki ke?"
 
dan aku cam err err. maybe. dan my friend said, "u take too serious with them. u must know than guy like to joke."
 
yes!  maybe i'm too serious with guy. i dont know why. make ke headache!
 
i will try to be nicely. i mean be positively. hope i can make 'him' to like me also!
 
tata!
 
XOXO,
Sindarela

Monday, November 19, 2012

... zaman kanak-kanak ...

Assalamualaikum.

Aku sekarang ni kat dalam opis. Walauwehh! Tired gile semalam aku. Sadeline sampai demam dah. Hope she’s fine today.

Semalam otw aku nak balik rumah. Time tuh aku masih lagi dengan Sadeline. Dengan minyak kete yang sememangnye nazak. So agak tiada hati untuk membalas mesej itu.

Unknown number mesej aku tnya pasal jawatan kosong tempat kat company ak keje ni. Then aku tanyalah sape ni dan nak jawatan apa.
Then he reply, “ aku la XXXXX pakwe lama ko. Jawatan technician ada kosong tak.”

Then aku tak reply sebab aku tengah bz cari minyak petrol stesen untik Sadeline. Haihh.. hati tengah risau kan. So malasa nak layan sebab aku nak bukak Garmin aku.

dan Alhamdulillah. Kami jumpe stesen minyak. YEAYY! So we continue our journey untuk balik ke rumah masing-masing.

Back to the topic. Zaman kanak-kanak dengan dewasa yang sudah kerja dan punya duit sendiri ini memang lain kan.

Cuba ulang balik kenangan zaman sekolah, kita budak hingusan, tidak berapa nak kemas dan lawa. Pernah aku kawan dengan budak sekolah aku dan die inbox aku kt FB dan cakap, “ko makin lawa dan comel ye sekarang.”

Dan aku macam, *perhh! Buruk sangat ke aku masa zaman sekolah.* Hahah! Siap ada yang ajak kapel. Gile. Just only because seseorang itu lawa or comel or cute its doesnt mean they like you also.

Cuba bayangkan, budak lelaki itu adalah yang selalu kutuk anda comot or whatever then bile kita sudah dewasa, mereka kata kita comel dan sebagainya. And you like *penting ke?* haha! Lagi lagi part yang bila budak perempuan itu menjadi super model or artis or pramugari. Perhhh! You cannot imagine it! Haha!


But how about boys?
Mereka dulu NERD dan seluar tinggi gile. Then bila sudah kerja dan berduit dan kereta, si perempuan yang pernah kutuk dia budak nerd dan ape2lah will shocked tengok yang budak lelaki yang dia buli itu sangat HANDSOME dan berduit. Terfikir?

HAHAH! Thats is life! Aku dahulu yang dorang panggil aku comot dan kanak-kanak ribena sekrang asyik cakap aku comel dan nampak mature. Tapi my bestfriend masa zaman sekolah tetap akan cakap, “ko masih comel macam dulu dan tak berubah.”

Point is, bukan nak puji diri. Just terfikir. Bayangkan lah. Lawak kan? Hahahah! So sila cakap kat budak-budak zaman sekarang, jangan dok mengejek kawan-kawan mereka yang nerd sudah. Eh jap! Tapi budak-budak zaman sekarang bukan macam dulu kan? Sekarang sudah pandai lawa. Kalah aku. Aku tak reti mekup. Tp adik aku yang form 4 pandai mekup dari aku. WALAUWEHH! Hahah! So rugilah dorang tak ada zaman cam kita kan?? Hiiihi~


..: Sindarella :..

Wednesday, November 14, 2012

... kesan negatif tidur siang berlebihan ...

1. Masalah Metabolisma
Tidur siang berlebihan menyebabkan tubuh badan tidak berfungsi berdasarkan jadual semulajadinya. Anda akan merasa selalu lapar dan meningkatkan kadar metabolisma badan. Berat badan juga meningkat.


2. Lesu
Tidur berlebihan menyebabkan badan kurang cergas dan minda kurang cerdas. Hal ini menyebabkan badan terasa letih dan lesu. Selain itu, sistem tubuh badan kita juga lambat untuk memulakan operasi secara normal pada waktu siang.


3. Kehilangan Masa Produktif

Waktu awal pagi adalah masa otak kita dalam keadaan segar dan merupakan masa yang sesuai untuk memulakan sesuatu kerja. Apabila kehilangan masa berharga, kita terpaksa menyelesaikan sesuatu tugas sehingga lewat malam dalam keadaan terburu-buru.


4. Disorentasi

Tidur berlebihan menyebabkan otak kita sukar untuk fokus dalam masa yang lama. Metabolisma dalam otak juga sentiasa dalam kadar yg tinggi seterusnya menyebabkan seseorang mudah merasa lapar. Walaubagaimanapun, masalah ini dapat dikurangkan jika kita selalu bersukan.


5. Pening Kepala

Cairan serebrospinal bergerak kearah otak semasa kita tidur. Hal ini menyebabkan sakit kepala yg teruk dan menyebabkan masalah penglihatan sehingga buta.


Tuesday, November 6, 2012

... hantaran tinggi atau rendah ...

Main wassap dengan ex-classmate aku.

Then someone post pasal hantaran dan mas kahwin.

Mas kahwin adalah milik perempuan itu kan. Hantaran adalah untuk majlis kahwin itu nanti.

Zaman dulu lagi sudah demand tinggi-tinggi nilai wang hantaran dan mas kahwin. Tapi tak pernah nak habis topik ni. Aku rasa sampai aku tua pun kes ini tak pernah habis kan.

Kerana wang hantaran parents c perempuan bagi terlalu tinggi dan c lelaki pula tidak cukup duit maka susah mereka nak berkahwin. Maka kerana itu c perempuan sanggup gadai harga diri kepada c lelaki dan mengandung. Bila kantoi, kena pulak denda dengan Jabatan Agama Islam rm7k. but still ada mas kawin tapi tiada majlis. Tapi ada ibu bapa sanggup tanggung majlis anak kerna malu nanti orang mengata yang anak dia mengandung luar nikah.  Salah siapa? Ibu bapa letak hantaran tinggi-tinggi atau anak iu

Kenapa ibu bapa letak hantaran tinggi-tinggi?
Ada ibu bapa kata sebab anak dia degil, susah nak jaga. Tak dengar cakap orang tua. Tup-tup bila ada kekasih dan nak kawin. Dengar pulak cakap kekasih daripada ibu bapa.
Ada pulak, sebab untuk majlis. Nak jemput 1 kampung la. Saudara mara la. Itu ini.

Tahu kan dalam islam, hantaran yang paling mahal adalah hantaran yang paling rendah nilai maharnya.

Aku tak berminat topik ni kalo kawan-kawan lelaki aku masukkan. Dengan kawan-kawan kemain gah cakap hantaran mahal. Tapi bila sendiri kawin, hantaran kt awek sendiri mahal. Konon kata “nanti tak standard la awek aku hantaran murah-murah.”

For me, benda ini depends pada diri sendiri. Tepuk dada, tanya iman. Simple. Dan aku tengok zaman sekarang jodoh bukan macam zaman dulu. Miskin kawin dengan kaya. Sekarang aku tengok ramai cari yang setaraf. Tapi itu semua kerja Allah Taala. Aku Cuma memerhati keliling aku sahaja.

Mas kawin dan wang hantaran aku? Haha! Rahsia. Yang pasti aku tidak perlukan barang hantaran. Cukuplah 3 balas 5 dulang. Tak ada beg2. Tak kuasa aku nak bawak benda itu. Aku nak telekung warna purple. Hihi~ cukuplah barang hantaran itu.

Paling kecoh lelaki minta murah. Perempuan sebab fikir harga diri mahal, so minta mahal. Tapi ada perempuan minta hantaran rendah. Tak semua perempuan jahat.

Ada lelaki suka aje post pasal hantaran kena murah, wajib murah. Padahal awek pon xde. Post tuh patut bagi kat awek sendiri aje.

tapi kekadang mula-mula perkenalan perempuan memang suka demand. Tapi bila sudah lama berkawan depa pasti taklah sekejam itu nak hantaran tinggi-tinggi. Kekadang nak uji mampu or tak.

Ada perempuan buat cam itu dan bila c lelaki buktikan yang dorg mampu, c perempuan itu cakap taknak jumlah itu, nak half aje. So ada duit lebeh itu boleh beli rumah ke, utk honeymoon ke. So duit pas kawin. So pas majlis tak adalah sengkek sangat kan.

Tapi itu semua tepuk dada tanya hati dan iman. Akal ada pakai.

Yang penting, pas kawin mampu ke? Itu saja.


..: Usagi Kechik :..

Monday, November 5, 2012

... Ahad dan Isnin cuti ...

Memandangkan Wifi kat rumah tak ada wifi. So agak membuhsankan. Haihh~ sabar ajelah.

 

Dah la barang aku beli belum lagi sampai. Buhsan betul!

 

Hari ini hari Isnin dan membuhsankan dan mengantok gilee! Hari isnin memang Monday Blues. Mengantok aje nak keje. Haihhh!

 

Aku jumpe college aku kat department Acc. Akk tuh cakap “cer ko mintak kt Manager HR suh die wat cuti hari ahad dan isnin. Selasa start keje. Haha!”

 

Macam syook kan keje hari selasa?? Start kerja selasa sampai sabtu. WAHHHH! Syook nye! Manyak besh kot.. hiihi~ aku tak tau kenapa tiap isnin muka ngantok n muka buhsan masuk opis. Haiyakkk~

 

Buhsan ni. Tahan mengantok dan ak buat belog. Xpela. Harap tak kena tangkap dengan bos sudah. Hiihhihi~

 

 

..: Usagi Kechik :..

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- This email and any files transmitted with it are confidential and intended solely for the use of the individual or entity to whom they are addressed. If you receive this email in error, please delete the same and notify the sender. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------